Europoslanec Jan Březina: Mobilita studentů je jednou z priorit Evropské unie

Europoslanec Jan Březina: Mobilita studentů je jednou z priorit Evropské unie

Český nestranický politik, který v Evropském parlamentu působí již 10 let. V roce 2004 byl do něj zvolen na kandidátce za KDU-ČSL, v roce 2009 svůj mandát obhájil. Před funkcí europoslance působil jako hejtman Olomouckého kraje. V roce 2012 se rozhodl z KDU-ČSL vystoupit. Veřejnost si jej spojuje především s jeho bojem za chráněné zeměpisné označení některých tradičních českých potravin. Na svých stránkách za jedno z nejdůležitějších rozhodnutí označuje „záchranu slivovice“.

Zkuste nám přiblížit, jak vypadá prosazování českých zájmů na půdě Evropského parlamentu?

České zájmy se promítají do většiny předpisů, které se v EU přijímají. Klíčové pro jejich prosazení je získat spojence. Umění získat spojence je alfou a omegou úspěšného působení v EP. Důležitým předpokladem je schopnost komunikace a členství ve významné a početné politické frakci, která má vliv a silnou pozici v rámci EP.

Vy jste považován za jednoho z nejpracovitějších europoslanců. Jaká je hlavní oblast vaší činnosti?

Jako člen výboru pro průmysl, výzkum a energetiku jsem nejvíce ovlivňoval právě legislativu v této oblasti, konkrétně třeba telekomunikační balíček zahrnující i zrušení roamingu či program pro vědu a výzkum Horizont 2020, který je příležitostí i pro mladé vědce a podnikatele.

Podílel jste se za dobu působení v Evropském parlamentu rovněž na nějakých změnách, které by se týkaly přímo studentů a absolventů?

V tomto směru bych vypíchl program Erasmus+ na období 2014–2020, v němž je téměř 15 mld. eur, což je o 40 % víc než v současném období. Příležitostí pro mladé lidi je rovněž iniciativa Záruky pro mladé, které znamenají závazek členských států zajistit čerstvým absolventům pracovní místo, odbornou stáž či možnost dalšího vzdělání. Realizace tohoto sytému se očekává v následujících letech.

Evropská unie má tedy velký zájem na tom, aby se ve velké míře podporovalo vzdělávání a mobilita studentů?

Určitě ano, je to jedna z jejích priorit. Vyjádřená právě větším objemem finančních prostředků na program Erasmus.

Mohou se některá témata, která EP momentálně řeší, dotknout výrazně života českých občanů?

Zmínil bych například zrušení poplatků za roaming od 15. 12. 2015, o kterém EP rozhodl na dubnovém zasedání, a pokud to potvrdí členské státy, budou čeští občané na dovolené v zahraničí volat a posílat SMS za stejné ceny jako v rámci ČR. Jako další příklad lze uvést zjednodušení předpisů při nákupu ojetého auta v zahraničí, které aktuálně projednává příslušný výbor v EP.

Text: Lucie Jebavá

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější